Hengissä maahantuonnin arvonlisäveromuutoksen jälkeenkin

Esko Holopaisella on pitkäaikainen kokemus huolinnasta ja tulli-ilmoituksista. Hän on ollut mukana monissa eri tullimaailmaan ja logistiikkaan liittyvissä työryhmissä vuosien varrella, esimerkkeinä mm. Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliiton huolintaryhmän jäsenyys ja tullihallituksen huolintayhteistyöryhmän jäsenyys vuodesta 2001.

Tänä vuonna tullausmaailman kuumimpia teemoja on eittämättä ollut maahantuonnin arvonlisäverotuksen muutos ja sen vaikutukset tullaukseen. Jo viime vuoden puolella alkoi kova pöhinä muutoksen vaikutuksista ja mukanaan tuomista ongelmista. Vähemmän kuulimme keskustelua siitä, mitä mahdollisuuksia muutos voisi tuoda tullessaan.

Läntiset naapurimme ovat siirtyneet jo hieman aiemmin vastaavaan arvonlisäverokäytäntöön, ja heitä tarkkailemalla pystyimme hyvin ennakoimaan, millaisiin asioihin kannattaa ehkä keskittyä prosesseissa, ja millaisia sudenkuoppia tai jopa ongelmia olisi odotettavissa. Suomihan on perinteisesti seurannut hyvinkin tarkasti läntisten naapuriensa malleja.

Vuosi vaihtui, tullauksia tehtiin ja sanomia lähetettiin niin kuin aina ennenkin. Jotain muuttui, mutta itse tullaukset lähtivät sujumaan hyvin. Haasteita alkoi tulla, kun alettiin miettiä, mitenkäs nuo ALV-arvoon sisältyvät erät käsitellään ja eteenpäin ilmoitetaan. Onneksi tämäkin asia oli jo tullut vastaan naapurimaissa, ja tähän osattiin varautua. Siltikin tietojen ilmoittaminen vaati aikamoista jumppaa ja päivityksen päivityksiä kerta toisensa perään. Alalle maahantuonnin ALV-muutos aiheutti myös selkeitä prosessimuutoksia. Arvonlisäverollisten laskujen määrä väheni merkittävästi, vaikkakaan itse lainsäädäntö ei muuttunut miksikään.

Maahantuojille muutos oli monenkirjavampi kuin tulli-ilmoitusten tekijöille. Maahantuojat saivat aiemmin alv-vähennystiedot kätevästi tullauspäätöksistä ja nyt arvonlisäveroa ei enää päätöksistä löydy. Lisäksi logistiikkasektorin toimijoilla on ollut jokaisella omanlaisensa tulkinta lainsäädännöstä, ja tämä näkyy laskuissa.

Kuherruskuukaudet maahantuonnin alv-muutoksessa alkavat olla jo ohi, ja toiminta alkaa vakiintua pikkuhiljaa. Samoin kävi myös naapurimaissa, sielläkin kesti oman aikansa ennen kuin toiminta vakiintui. Silti naapureissakin kohdataan vielä asioita ja haasteita, jotka eivät ole vielä löytäneet lopullista ratkaisua.

Kun olemme saaneet alv-asiat rullaamaan omalla painollaan, meillä alkavatkin uudet haasteet EU:n tulliuudistuksen parissa. Siinä meille riittää miettimistä taas joksikin aikaa.

Sitä ennen tulee tulee vielä Venäjän tullin vihreää linjaa, tullivarastoinnin sähköistystä ja UTUa, eli tullin uuden tullijärjestelmän lanseerausta. Tämä kaikki pitää mielen virkeänä, mikä on tietysti pelkästään positiivinen asia.