Suomen tulli, häntä ylös!

Esko Holopaisella on pitkäaikainen kokemus huolinnasta ja tulli-ilmoituksista. Hän on ollut mukana monissa eri tullimaailmaan ja logistiikkaan liittyvissä työryhmissä vuosien varrella, esimerkkeinä mm. Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliiton huolintaryhmän jäsenyys ja tullihallituksen huolintayhteistyöryhmän jäsenyys vuodesta 2001.

Muutaman vuoden päästä EU:ssa siirrytään keskitettyyn tullaukseen ja Euroopan unioniin saapuvan ja sieltä lähtevän lähetyksen tullaus on mahdollista missä tahansa EU-maassa. Uhka vai mahdollisuus?

Hyvää on ainakin se, että tuoja voi vastaanottaa lähetyksensä suoraan ovelle ilman tullausviivettä myös tänne EU:n kaukaiseen koilliskolkkaan, kauas suurista satamista ja lentorahtikeskittymistä. Työvoimakin on hieman edullisempaa muutamassa muussa EU-maassa. Aina on kuitenkin hyvä muistaa, että maahantuoja ja viejä on vastuussa tullauksen oikeellisuudesta, teki sen kuka tahansa ja missä tahansa.

Haluaisin kääntää EU:n keskitetyssä tullauksessa Suomen Euroopan navaksi ja ajatukset siihen suuntaan, että tullaukset kannattaa tehdä siellä, missä tulli ja järjestelmät toimivat parhaiten. Suomen tulli toimii oikeasti todella hyvin. Kukaan ei liene täydellinen, mutta sekä yhteistyö yritysten kanssa että tulli-ilmoitusten käsittely ovat Suomen tullissa erinomaisella tolalla. Maahantuojat ja viejät voivat osallistua viranomaisen toiminnan kehittämiseen ja saada äänensä kuuluviin erilaisissa työryhmissä.  Tulli-ilmoituspyyntöjen käsittely on sujuvaa ja päätökset saadaan suhteellisen lyhyessä ajassa. Kaikkialla EU:ssa tilanne ei ole lähimainkaan samanlainen. Jo se, että Suomessa on vain yksi tullialue, helpottaa tullausta ja säästää logistiikan kustannuksia. Monessa muussa EU-maassa, myös Länsi-Euroopassa, vaaditaan sisäinen passitus tullipaikasta toiseen tullauksen tekemiseksi.

Suomen tulli voisi nyt nostaa itsekin häntänsä ylös ja taistella itsensä EU:n ykköstulliksi. Eikö olisikin hienoa, jos myös keskitetyssä tulli-ilmoittamisessa yhteistyökumppanina olisi sama tuttu ja tehokas viranomainen ja palvelua sekä tullipäätökset saisi useammalla kielellä – ehkä jopa suomeksi?