Brexit vai no exit – tilanne edelleen epäselvä

Brexit: Yhdistyneen kuningaskunnan EU-eron on määrä tapahtua 30.3.2019. Sillä aikaa, kun Britannian hallitus ja oppositio kiistelevät uuden kansanäänestyksen järjestämisestä, yli 15 000 suomalaisyritystä valmistautuu mahdollisesti kertaheitolla tapahtuvaan eroon. Jos erosopimusta Britannian ja EU:n välillä ei saada aikaan, Britanniasta tulee yhdessä yössä niin sanottu kolmas maa. Yhdistyneestä kuningaskunnasta Euroopan unioniin saapuvia tavaroita kohdellaan tuontitavaroina ja tavaroita, jotka lähtevät Euroopan unionista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, kohdellaan vientitavaroina. Niihin sovelletaan kaikkea tuonti- ja vientitavaroita koskevaa EU:n lainsäädäntöä, ja niistä muun muassa kannetaan tiettyjä tulleja ja veroja (kuten tuontitullit, arvonlisävero ja valmistevero).  Tämän lisäksi sellaisten tavaroiden ja eläinten tulo EU-alueelle, joihin sovelletaan terveys- ja kasvinsuojelusääntöjä, on eroamispäivästä lähtien kiellettyä, ellei Britanniaa ehditä lisäämään EU:n hyväksyttyjen kolmansien maiden luetteloon.  Luetteloon lisäämisestä huolimatta Britanniaan sovelletaan kolmansien maiden tuontiehtoja ja rajatarkastusasemien on tehtävä terveys- ja kasvinsuojelutarkastukset.  

Yritysten kannattaa huolehtia riittävän ajoissa eron jälkeen tarvittavien uusien lupien, lisenssien tai todistusten hakemisesta.  

SA-TU Logistics valmistautuu osaltaan Britannian EU-eroon ja meillä on valmius auttaa asiakkaitamme, jos Britannia on kolmas maa maaliskuun 30. päivänä ilman siirtymäaikaa.  

Tutustu Euroopan komission laatimiin valmistautumismateriaaleihin
Hyödyllistä tietoa brexitistä Verohallinnon sivuilta

Lisätietoa: Esko Holopainen, johtaja, Tulli-ilmoitukset, esko.holopainen@sa-tu.com, p. 0445803570