SA-TU Logistics täyttää 30!

Tänä vuonna juhlitaan 30-vuotiasta SA-TUa! Tarina alkoi Helsingissä vuonna 1987, kun kolme huolintaliikettä, Oy Huolintakeskus Ab, Oy Henry Nielsen Ab ja John Nurminen Oy, päättivät vähentää päällekkäisiä toimintoja ja perustaa uuden yhtiön hoitamaan kaikki satamatullaus- ja pilkutustoimeksiantonsa. Uusi yhtiö aloitti toimintansa Satama ja Tullaus Oy:nä, mutta nimen rekisteröinti ei mennyt läpi Patentti- ja rekisterihallituksessa. Pienen pohdinnan jälkeen päätettiin käyttää henkilöstön työtehtävistä johdettua nimeä Helsingin Huolintatyönjohto Oy. Satama ja tullaus olivat kuitenkin tulleet jäädäkseen, ja yhtiöstä käytettiin jo 1990-luvulla yleisesti nimeä SA-TU.

Logistiikka-alalla on vuosien saatossa fuusioiduttu ahkeraan, ja SA-TUllakin on ollut näiden muutosten myötä monta omistajaa. Lokakuussa 2005 SA-TUn hallitus päätti toteuttaa MBO-kaupan ja silloiset kolme omistajaa, DHL, UPS ja Kaukohuolinta, myivät osakkeensa SA-TUn johdolle. Hieman aiemmin hallitus oli tehnyt päätöksen yhtiön nimen virallisesta muuttamisesta SA-TU Logistics Oy:ksi.

SA-TU on tehnyt tullauksen lisäksi tavarankäsittelyä 1990-luvun alusta, ja kuljetustoiminto käynnistettiin toden teolla uuden vuosituhannen alussa. Vaiheita ja toimipisteitä on ollut monia, mutta suurin muutos yhtiön historiassa on ollut muutto Helsingin uuteen satamaan vuonna 2008 ja kaikkien toimintojen keskittäminen Vuosaareen. Samana vuonna SA-TU sai Tullin myöntämän AEO-statuksen ensimmäisenä suomalaisyhtiönä ja yhtenä ensimmäisistä yrityksistä Euroopassa. Viime vuosien merkittävin investointi on ollut Vuosaaren satamaan rakennettu massatavaraterminaali, jossa keskitytään puutavaran, erilaisten terästen ja projektien käsittelyyn.

Pienestä ja vaatimattomasta satamatullaus- ja pilkutusfirmasta on kasvanut vuosien saatossa monipuolinen logistiikkayhtiö. SA-TUlaisia on noin 60, ja yhtiö on suurin yksityisessä omistuksessa oleva tulli-ilmoitusten tuottaja Suomessa.  Tulli-ilmoitusten lisäksi SA-TU käsittelee terminaalissaan Vuosaaressa ja kuljettaa koko Suomessa projekti- ja erikoiskolleja, ja yhtiön kontinvetopalvelu kattaa kaikki Suomen satamat.

Olemme olleet olemassa jo 30 vuotta tuottaaksemme kilpailukykyisiä logistiikkapalveluita Suomessa ja pitääksemme asiakkaamme tyytyväisinä. Hyvin on mennyt, ja aiomme jatkaa samaa rataa myös tulevaisuudessa.

Haluamme kiittää lämpimästi kaikkia, jotka ovat olleet mukana tällä matkallamme!