Venäjän tulli-ilmoitukset sähköistyvät

Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin muodostaman Euraasian tulliliiton uusi koodeksi on astunut voimaan tämän vuoden alusta. Näkyvimmät muutokset koskevat tulli-ilmoitusten sähköistämistä ja tullitoimipaikkojen itsenäisen päätöksenteon muuttumista tulliliiton alueella. Uuden koodeksin myötä tulliliitossa otetaan käyttöön ennakkoilmoittaminen ja riskianalyysit, ja kehitetään valtuutetun talouden toimijan konseptia. Lisäksi tullauksen läpimenoajan on ilmoitettu lyhentyvän 4 tuntiin sekä tuonnissa että viennissä nykyisen tuonnin 1 päivän sijaan.

Venäjän tullilla on käytössä asiakkailleen oma sivusto, ”Personal Cabinet”, jossa asiakas voi seurata omia tullauksiaan ja tullimaksuja sekä muun muassa hänelle myönnettyjä lupia ja lisenssejä.

Suomen ja Venäjän tullilaitokset ovat kehittämässä uutta vihreää linjaa, osin yhteistyössä yrityselämän kanssa. Tavoitteena on luoda sujuva rajanylitys ja tiedonvälitys eri tullien välillä. Uusi vihreä linja toimii luotettavan kolmannen osapuolen kautta niin, että kolmas osapuoli välittää tietoa Suomen ja Venäjän tullien välillä. SA-TU Logistics keskustelee parhaillaan sekä Suomen että Venäjän viranomaisten kanssa yhteistyöstä vihreän linjan kehittämisessä.