Tältä sivulta löydät useimmin kysytyt kysymykset ja niiden vastaukset.
Jos et löydä etsimääsi, ota meihin yhteyttä.
Huolinta-alan maailman kattojärjestö FIATAn ja Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliitto ry:n hyväksymä määritelmä huolintapalveluille on seuraava:
”Huolinta- ja logistiikkapalveluilla tarkoitetaan tavaran kuljetukseen, yhteislastaukseen, varastointiin, käsittelyyn, pakkaamiseen tai jakeluun liittyviä palveluja sekä näihin liittyviä lisä- ja neuvontapalveluja. Lisä- ja neuvontapalveluja ovat esimerkiksi tullaukseen ja verotukseen liittyvät palvelut, tavaraa koskevien virallisten ilmoitusten antaminen, vakuutusten merkitseminen tavaralle sekä tavaraan liittyvien asiakirjojen laatiminen, kerääminen tai maksaminen.
Huolintapalveluihin sisältyvät myös tavaran kuljetukseen, käsittelyyn tai varastointiin liittyvät tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävät logistiikkapalvelut sekä toimitusketjun tosiasiallinen hallinta kokonaisuudessaan.”
Sideloaderilla pystytään yleensä nostamaan kokonaispainoltaan 33,5 tonnin kontti.
Maanteiden erikoiskuljetuksissa kalusto, erikoiskuljetusluvat ja reittisuunnittelu ovat olennainen osa kuljetuksen suunnittelua. Tätä varten erikoiskolleista tarvitaan aina mitat ja massat.
Ilman varoitusvaloja ja erikoiskuljetuslupia kuljetuksen maksimileveys on 2,60 m. Maksimikorkeus kiinteissä ajoneuvoissa on 4,40 m. Puoliperävaunu voi olla 22 metriä pitkä, yhdistelmäajoneuvon pituus voi olla 32 metriä.
Otamme mielellämme vastaan avoimia työhakemuksia. Hakemuksen voi lähettää osoitteeseen rekry@sa-tu.com
SA-TU Logistics Oy:n Tullin valvomien tullivarastojen varastotunnisteet Vuosaaressa.
Vuosaaren kappaletavaraterminaalin osoite: Seilorinkatu 1, 00980 Helsinki (A-terminaali)
Vuosaaren massatavaraterminaalin osoite: Seilorinkatu 3, 00980 Helsinki (massatavaraterminaali)
Väliaikaisten tullivarastojen osalta SA-TU Logistics toimii valtuutettuna vastaanottajana, jolloin sekä saapuva passitus että TIR-menettely voidaan päättää sähköisesti.
EORI numeromme on FI0653287-6
Laskutustiedot toimittajille:
Verkkolaskuosoite: 003706532876
Operaattoritunnus: 003721291126 (Maventa)
Lasku on osoitettava SA-TU Logistics Oy:lle, 0653287-6
Laskuilla on oltava tilausviitteemme ja/tai yhteyshenkilö/osasto
Polkumyyntitulli tarkoittaa korotettua tullia EU:n ulkopuoliselle toimijalle. Korotettu tulli maksetaan tuonnin yhteydessä. Polkumyyntitullien tarkoitus on suojella EU-toimijoiden liiketoimintaa.
Kun Suomesta lähtee tavaraa, joka pitää vientiselvittää, pitää Tullille esittää tavaraan liittyvät asiakirjat ja tehdä joko sanomamuotoinen tulli-ilmoitus tai ilmoitus Tullin verkkosivuilla.
Kun Suomeen saapuu tavaraa, jota ei ole vielä tullattu, pitää Tullille esittää tavaraan liittyvät asiakirjat ja tehdä sanomamuotoinen tulli-ilmoitus tai ilmoitus Tullin verkkosivuilla.
Yhtiö voi hakea arvonlisäveron palautusta ulkomailta silloin, kun se on maksanut maahantuonnin arvonlisäveroa johonkin toiseen maahan. ALV-palautusta haetaan oman maan veroviranomaisten kautta.
Tullietuus on EU:n määrittämä etuus tietylle tuotteelle esim. maakohtaisesti tai muiden kauppapolittiisten ratkaisujen perusteella.
T2L on asiakirja, jolla todistetaan määrämaassa tavaran olevan EU-alkuperää.
Maahantuonnin arvonlisäveron perusteeseen lasketaan tullausarvo, tulli ja muut Tullin kantamat maksut sekä rahtikustannukset, kuten kustannukset kuljetuksesta, lastauksesta, lastin purkamisesta ja vakuuttamisesta. Lisää tästä voi lukea Verohallinnon sivuilta.
Passitusta tarvitaan, kun EU:n saapunutta tavaraa halutaan kuljettaa EU:n sisällä maksamatta tulliveroja eli kun tavaraa ei ole tullattu eikä siis luovutettu vapaaseen liikkeeseen ja kulutukseen.
Passituslajeja on kuitenkin monenlaisia, esim. viennissä passitusta voidaan käyttää, kun tavaran määräpaikka on EU:n verovapailla alueilla, tai jos tavara poikkeaa kuljetuksen aikana EU:n tulliliiton alueelta maan kautta, joka kuuluu passitusalueeseen.
Vientiselvityksen asiakirjat riippuvat tuotteesta. Normaalissa kauppatavarassa vientiselvitystä varten tarvitaan viennin kauppalasku yhdessä kuljetusdokumenttien kanssa.
Tuontitullauksen asiakirjat riippuvat tuotteesta. Normaalissa kauppatavarassa tuontitullaukseen tarvitaan kauppalasku ja mahdolliset tavaran alkuperään liittyvät dokumentit sekä kuljetusdokumentit. Lue lisää tuontitullauksesta tullipalveluidemme Customs Support Finlandin sivulta.
Tullin luottonumero on tullilta haettu asiakasnumero, joka antaa sekä maksuaikaa tullivelan maksuun että mahdollisuuden hakea muita tullin etuuksia.
Terminaalitoimistomme aukioloajat löydät täältä. Lastaamme ja puramme autoja aukioloaikojemme puitteissa ja palvelemme asiakkaita saapumisjärjestyksessä, ellei lastaus- tai purkausaikaa ole erikseen sovittu. Terminaalimme on ns. multi user -terminaali ja näin ollen meillä asioi useita kuljetusliikkeitä ja noutoasiakkaita päivittäin.
Suomen rajalla voidaan tullata toiseen EU-maahan meneviä tuotteita, jos tuotteet kulkevat Suomen kautta. Tällöin tuontitullaus tapahtuu normaalisti, mutta maahantuonnin arvonlisävero kannetaan tullauksen yhteydessä, jos tuoja on muussa EU-maassa kuin Suomessa.
Intrastat on EU:n sisäkaupan tilastointia. Tuojat ja viejät ilmoittavat kuukausittain tarvittavat tilastotiedot sisäkaupastaan Tullille, joka vastaanottaa ja tarkastaa tiedot sekä laatii sisä- ja ulkokaupan tiedoista Suomen virallisen ulkomaankauppatilaston. Tilastotiedot lähetetään kuukausittain myös EU:n tilastotoimistolle Eurostatille. SA-TU Logistics tarjoaa asiakkailleen Intrastat-ilmoituspalvelua.
Sisäkaupan tilastointi perustuu EU:n asetuksiin, jotka ovat voimassa kaikissa jäsenmaissa laintasoisina säännöksinä. Ilmoitetut tiedot ovat salassa pidettäviä ja luottamuksellisia. Niitä käytetään pääasiassa ulkomaankauppatilastojen laadintaan, mutta kerättyjä tietoja voidaan käyttää myös tilastollisiin tutkimuksiin ja selvityksiin sekä yhdistää niitä edellä mainittuja tarkoituksia varten myös muihin hallinnollisiin aineistoihin, kuten yritysrekisteriin.
Osa ulkomaankaupan dokumenteista vaatii käyntiä tullissa. Vienti- tai tuontirajoituksiin liittyviä lupia, todistuksia tai lisenssejä on esitettävä tullille tullauksen yhteydessä silloin, jos lupaviranomainen tai tulli näin vaatii. Muita tullissa leimattavia dokumentteja ovat EUR1- ja ATR-alkuperätodistukset sekä INF-lomake. ATA Carnet ja TIR Carnet avataan ja päätetään tullissa. Aiemmin tällaisia dokumentteja olivat muun muassa T2L- ja T2LF-asiakirjat, jotka vahvistavat tavaroiden unioniaseman.
POUS, eli “Proof of Union Status”, on EU:n sähköinen asiointipalvelu, jonka avulla vahvistetaan tavaroiden unioniasema. Tämä palvelu otettiin käyttöön 1. maaliskuuta 2024, ja sen kautta ilmoitetaan T2L- ja T2LF-asiakirjat, jotka aiemmin vahvistettiin tullitoimipaikalla. POUS-järjestelmä helpottaa ja nopeuttaa tullausprosessia, erityisesti yli 15 000 euron arvoisten tavaroiden osalta. Tarvittaessa voimme auttaa ko. ilmoituksen tekemisessä.
Vuosaaren satama
Komentosilta 1, 00980 Helsinki
Puh. 029 170 8000
info@sa-tu.com | sales@sa-tu.com